Geluidsoverlast tegengaan

Door kam

Een van de meest belemmerende factoren van prettig werken is geluidsoverlast. En daar blijft het niet bij: te veel geluid op het werk kan zelfs tot ernstige gehoorbeschadiging leiden. Werkgevers zijn verplicht om geluidsoverlast actief tegen te gaan ter bescherming van hun werknemers, maar ook overlast daarbuiten in te perken. Hoe kun je als werkgever of QHSE-manager aan je verplichtingen voldoen zonder dat werkzaamheden hieronder lijden?

Lawaaislechthorendheid. Zo heet de ongeneeslijke gehoorbeschadiging die mensen kunnen oplopen als ze te lang blootgesteld zijn aan hard geluid. De vuistregel is: als je op 1 meter afstand een spreker niet meer kunt verstaan, ligt het geluid waarschijnlijk boven de 80 dB(A), de grens van hard geluid. Blootstelling aan geluid van 80 decibel of hoger moet ingeperkt worden.

Adviezen vanuit de Rijksoverheid om schadelijk geluid op de (bouw)werkplek te reduceren zijn:

  • aanschaf en gebruik van stillere machines;
  • ontwikkelen van stillere productiemethodes;
  • machines plaatsen in geluiddempende kasten;
  • personeel laten werken in geluiddempende cabines;
  • materieel goed onderhouden;
  • blootstellingsduur zo veel mogelijk beperken.

Heeft geen van deze maatregelen genoeg effect, dan is een werkgever verplicht gehoorbeschermingsmiddelen te verstrekken. Met een eenvoudige decibelmeter kan snel worden bepaald of aan de vereisten wordt voldaan.

Concentratie

Omgaan met geluidsoverlast moet echter meer omvatten dan het voldoen aan vereisten. Net als op de bouwplaats speelt geluid een rol bij kantoren en andere werkplekken. Hier zijn gezondheidsrisico’s weliswaar niet snel aan de orde, maar naast risico’s voor de gezondheid heeft geluidsoverlast een remmende werking op productiviteit. Concentratie neemt af als de afleiding toe neemt. Een verbeterde akoestiek helpt hierbij. Kantoren staan mede daarom vol met kasten, tussenwanden en grote objecten zoals tafels en ook dat saaie systeemplafond vervult een geluidswerende functie. En wat geldt voor mensen die op kantoor werken, geldt ook voor mensen in de bouw: geluid remt het concentratievermogen. Als werkgever of verantwoordelijke is bewustwording van je verantwoordelijkheid voor een goede werkplek zeer belangrijk. Het kan een verschil maken in het succes van je organisatie, want aandacht voor werknemers betaalt zich altijd dubbel en dwars uit.

Wil je meer lezen?

Meld je gratis aan als aspirantlid van het QHSE Insiders Gilde en lees alle artikelen van Vizier op QHSE kosteloos.

Aanmelden

Ben je al Gildelid? Log hier in.

Helpdesk